Mot höst och ytterkläder inomhus

 
 

Hälsning från ett höstlikt Melbourne, verkligen mycket tidigare än jag räknat med, denna tid förra året låg jag på stranden i St Kilda. Så konstigt att det kan skilja så. Det är vackert här på hösten men inte riktigt som Sverige ändå. Där vet man att man går mot ännu kallare tider och snö (vilket jag iofs inte är ett stort fan av men kring jul är det ju en självklarthet), här är det mer 4 månader av regn, blåst och en naggande kyla som inte riktigt går att beskriva. Trött på australiernare som häver ur sig att vi svenskar borde vara vana vid kyla,…mm nja det är ju inte riktigt samma att ha minus 20 grader ute och faktikst kunna gå in och värma sig som att befinna sig i ett konstant plus7 gradig blöt kyla både ute och inne. Lär er bygga normala hus för sjutton!

 

Men, vill inte vara negativ, det är fortfarande en fantastisk stad, sommar eller vinter. Det är kul att se hur snabbt Melbourne invånarna byter till vinterkläder, alltså hela tjottabaletten…när vi i Sverige om detta var vår skulle gå runt i shorts och ballerina bara för att ”nu är det plusgrader”…:)

 

Vi hade i alla fall en helt fantastisk resa med kanonväder hela veckan, en riktig ”sista veckan på sommaren” resa. Allt gick så bra och det är härligt att man känner att man faktiskt lärt känna Steve ännu lite mer. När man sitter i en van i 6 h med inte så mycket att se mer än ödemark så blir det ju liksom att man pratar om saker man inte riktigt pratat om tidigare. Alla stopp vi gjorde var klockrena, så nöjd. Det var ont om tid absolut men vi hann ändå med det vi ville och lite till. Sedan nosade vi ju bara på vissa stopp men man fick ändå en bra bild av östkusten och vad man vill se nästa gång. Green Island var vackert, en liten paradisö, tyvärr var det stinger season när vi var där vilket gjorde att badandet inte blev så bekvämt och spontant som man ville, våtdräkt var ett måste när vi snorklade. Hade en utekväll med Steves kompisar som han bodde med i Egypten, riktigt kul att träffa kompisar från hans tid där , blev en klassisk aussie night med billig pubmat och massa öl och biljard. Jag gillade Noosa väldigt mycket, påminde om Byron Bay, väldigt mycket turister dock då vi var under skolledigheten. Magnetic Island var också riktigt nice, hyrde cyklar och utforskade ön. Kändes skönt att få lite sol på sig innan vintern. Varje gång jag är där det är sommarvärme blir jag så otroligt glad. Det är ju nästan larvigt vilken påverkan vädret har på mig. Gnällig och jobbig blir jag. Känner redan hur energi nivån har sjunkt brutalt sedan resan. Inte ens en superbra födelsedag kunde pigga upp. Okej, lite gjorde den….men födelsedagar är ju också en av de dagar då man saknar sin familj och sina vänner hemma. Hade iaf en fin middag med mitt lilla crew här, fick en jättefin plånbok från Longchamp av Steve samt massa godis från både honom, mamma och pappa. Lite kul, från ingen lakrits till en hel låda…kan man någonsin få för mycket? Nej jag tror inte det. Gäller att spara med. Finns ju en tendens till att äta upp hela påsen när den väl är öppnad.

 

 

Något som jag dock ser fram emot helt fantastiskt mycket är att jag har bokat biljett hem, lite spontant sådär….var inte alls planerat men det känns så härligt att jag ska hem ganska snart, jo men jag tycker nog att September räknas som snart. Förutom familjen så är det min fina bästis som jag kommer hem för att träffa…och inte bara henne utan lilla bebisen, så förväntansfull! Blir dock bara för 2 veckor men jag är lika glad ändå. Flyger tillbaka från Köpenhamn (allt för min lilla Jullan :) ). Lönar sig att vara tillsammans med en STA agent, fick ett riktigt bra flyg. Planerar nästa år en längre visit…en viss brutta fyller ju 30…åh herregud. De söta holländska praktikanterna på jobbet (blott 20 år gamla) säger till mig hur ung jag ser ut...(vet inte om de känner att de måste säga det då 29 år är sååå gammalt). Ha. Men jag tror dem. Absolut. ;)

 

 

Hela förra veckan var ett enda lyckorus, fick mitt visum på tisdagen efter mer än 2 månaders väntan, grymt skönt att äntligen ha det. Samtidigt känns det läskigt för nästa gång blir det ett helt annat typ av visum…vilket gör att jag behöver ta en rejält funderare nästa år, det kostar nästan 50 000 kronor vilket är absurt, det är väldigt mycket dokumenation, bevis, osv…inget lätt process men både Sanna och Carro är mitt uppe i processen nu, Karin har redan det visumet…gäller bara att börja förbereda sig redan nu. Känns så konstigt att jag varit här mer än ett år nu, tiden går så otroligt fort här för man hela tiden gör saker. Jag kan fortfarande inte släppa känslan av att jag är en traveller, att jag inte bor här på riktigt. Tycker fortfarande att AUS dollar känns som låtsasepengar (de ser även ut som det) och jag har svårt att inse värdet…vilket låter lite farligt jag vet…Visum-mecket bidrar nog mycket till att jag känner så. Man kan ju inte jobba ”normalt” dvs mer än 6 månader för varje arbetsgivare på detta visum.

 

Jag har haft sådan otrolig tur med jobb dock, trivs så bra, blir mer och mer bekväm med säljardelen och just nu är det även mycket förändringar  (bra förändringar) på g på kontoret, ett nytt företag har startat inom samma rese-familj som inriktar sig på äventyr på mountainbike (det ni!), vi kommer eventuellet gå ihop så alla 6 företag (varav tre av dem är tours och multiday tours i Victoria, ett är specialiserat på wine tours och ett är chartrade resor) kommer att jobba ihop, dvs vi kommer alla sälja och organisera alla typer av resor även om vi är anställda på olika företag. Det som är bra för min del är att jag kan flytta över till ett av de andra företagen när mina 6 månader går ut. Det som även är en ganska stor skillnad här är att man generellt sett har högre löner. Jag som är casual anställd som i sverige i princip skulle motsvara en ”timmis” tjänar bra. Men då är också andra saker dyrare som att handla mat, hyrorna är snäppet dyrare, el och vatten dyrare. Men äta på restaurang, alkohol, kläder och smink är ju billigare…Rättigheter som föräldrarledighet, försäkring, raster, ledighet osv är betydligt sämre här…så det är klart plus och minus med allt.

 

Nu väntar 4 månader av jobb. Gör mig inte så mycket då jag vill att vintern ska gå över fort så jag kan se fram emot sommaren igen. Andra sommaren jag missar i Sverige och det kommer kännas lika tungt i år, om inte tyngre.

 

Nehä, nu ska jag smyga ut och hämta posten (passar på nu när jag hörde att grannen gått till jobb…man vill ju inte riskera att behöva prata med någon).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lifeistoday.blogg.se

Jag bestämde mig 2014 att lämna min trygga vardag i Sverige och ge mig ut på ett äventyr ensam till Australien. Nu, mer än 3 år senare bor och jobbar jag i världens bästa stad Melbourne. Läs min blogg om min vardag här, om allt och ingenting, tankar, funderingar eller bara struntprat...

RSS 2.0